Nieuwsberichten


24 januari 2019 | 09:00

Volop kansen in de horeca

Heb je je keuze al kunnen maken?

 

Het gaat goed met Nederland. Nu de economie aantrekt, trekt de horeca volle zalen. Bedienend personeel en keukenkrachten liggen goed in de markt. En koks al helemaal. Voor mensen die van eten en drinken hun dagelijks brood willen maken, zijn er volop kansen. Restaurant Inclusief leidt mensen op voor de horeca. “Ook als je helemaal geen ervaring hebt.”

kuppens_fotografie_7833_social.jpg

Hart voor het vak

Ronald Kip is bedrijfsleider van Restaurant Inclusief. “De horeca is een schitterend vak. Zeker als je mensen graag in de watten legt, een luisterend oor hebt en van een praatje houdt. Geen dag is hetzelfde en gasten al helemaal niet. Het is een vak van creativiteit en keukengeheimen. Maar af en toe ben je net een sociaal werker.”

Kijkje in de keuken

“Lijkt het je wat, de horeca? Bij Inclusief krijg je een brede opleiding. Je begint bij de basis, met werknemersvaardigheden. Begeleiding hoort daarbij. Niet alleen in de keuken of achter de bar leer je het vak maar ook facilitair valt er veel te ontdekken. Je leert zalen inrichten voor vergaderingen en evenementen. Ook vakken vullen en kassawerk maken deel uit van de opleiding. Daardoor kun je terecht in de horeca én in de detailhandel.”

Volgende baan

Ronald Kip: “Onze opleiding vergroot je kans op werk. Je kunt uitstromen naar een volgende baan. Onze mensen stromen vaak door naar het bedrijfsleven: naar de Hoyse Hoeve (Someren), Hotel Nobis Asten, Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe (Deurne) en het Pannenkoekenschip (Helmond). Bedrijfscatering? Ook daar liggen kansen. Steeds meer bedrijfscateraars gaan maatschappelijk verantwoord ondernemen en zetten mensen in via Senzer. Dat gebeurt bijvoorbeeld al in de kantine van het ROC Ter Aa. En natuurlijk hebben we zelf regelmatig ruimte voor talent. Edwin, Jacqueline en Annica kunnen daarover meepraten.”

 

Edwin Martens, leerwerkplek

Hij is gemoedelijk, gezellig en gastvrij. Met een brede glimlach heet hij gasten welkom. Hij heet Edwin Martens en is voor de horeca in de wieg gelegd. Edwin begon zijn leerwerkstage in de keuken als assistentkok. “Maar nu zit ik aan de voorkant. Ik doe het buffet en de kassa. Een uitdaging. Een buffet dient er goed uit te zien. Het moet gasten uitnodigen en verrassen. Dat gaat me goed af.” “Hier, bij Inclusief, heb ik mij opnieuw kunnen uitvinden, vanuit de bijstand. Dat geeft een positieve boost. Ik durf weer vooruit te kijken. Mijn toekomst ligt in de horeca. Het team hier voelt als een warm bad. De gasten hebben het naar hun zin. Het is fijn om complimenten te krijgen. Dat doet wonderen!”

kuppens_fotografie_8934_social.jpg

 

Jacqueline van Westerlo, gedetacheerd via Senzer

Jacqueline heeft duidelijk haar draai gevonden. Vraag haar wat ze doet bij Inclusief en ze begint te lachen. “Je kunt me beter vragen wat ik niet doe!” Begonnen aan de koude kant in de keuken waar ze broodjes klaarmaakte, is ze nu warmgedraaid voor het grote werk. “Overdag en ’s avonds sta ik in het restaurant en help ik met uitserveren. Ook help ik bij de buffetten. Ik spring overal in waar nodig. Verder neem ik regelmatig een kijkje in de keuken om de kunst af te kijken. Nee, begeleiding heb ik bijna niet meer. Als ik vragen heb, ga ik naar mijn collega’s. En nee, geen dag is hetzelfde.” “De sfeer is ronduit gezellig. Ook de gasten zijn leuk. Laatst hadden we hier het Lambardikoor te eten. Een van de mannen heeft me toen ten dans gevraagd. Wanneer maak je dat nou mee?”

kuppens_fotografie_7705_social.jpg

 

Annica Kloft, ook gedetacheerd

Ook Annica is een belangrijke kracht. Zij zorgt voor de koffie bij Senzer, UWV en Inclusief. En dat doet ze met veel plezier. Alle automaten zijn tiptop geladen. Voor iedereen is er op elk moment van de dag een heerlijk bakkie troost. Automaat buiten werking? Geen probleem. Met wat magische handelingen en technisch vernuft krijgt ze elk apparaat weer aan de praat. “En anders komt de monteur,” zoals zij zelf zegt. “Naast koffie doe ik vergaderingen. Ik ga rond met water, thee en koffie. Zo heeft iedereen z’n natje en z’n droogje. Het gaat goed. Als het moet spring ik bij in de bediening en in de keuken. Af en toe kijkt mijn jobcoach mee over mijn schouder. Mijn zelfvertrouwen groeit.” “Het leuke van mijn werk? Dat zijn de vrijheid en de zelfstandigheid. Je bent een beetje eigen baas.”

kuppens_fotografie_8019_social.jpg

 

Irene Karla – Aerts = Leermeester Inclusief

“Voor werkzoekenden doen zich kansen voor in de horeca. Maar hoe vergroot je hun kans op succes? Veel van onze kandidaten hebben nog nooit in de keuken gestaan. Dat betekent dat je moet uitleggen, voordoen en controleren. En vooral: veilig en hygiënisch leren werken.”

Praktijk

Irene leidt mensen op in de keuken en begeleidt ze. Met haar SHV-diploma (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) is zij gecertificeerd leermeester. “Hoe snijd je broodjes? Hoe maak je soep? Het zijn allemaal praktische vragen. En in de keuken krijg je daar een praktisch antwoord op. Je leert hier basisvaardigheden.”

Organiseren

“Ook een praktisch aspect is het verdelen van het werk. Hoe pak je dat aan? Wie doet wat? Het helpt als je inzicht hebt, kunt plannen en organiseren.”

kuppens_fotografie_7798_social.jpg

 

Ronald Kip = Bedrijfsleider Inclusief

“Inclusief is een maatschappelijk restaurant. We bieden een mooie combi: we zijn restaurant én leiden mensen op met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook bieden we vergaderfaciliteiten en verzorgen evenementen. Zakelijke opdrachtgevers weten ons steeds vaker te vinden. Inclusief is ook het bedrijfsrestaurant van Senzer. Dagelijks lunchen bij ons zo’n tweehonderdvijftig gasten.”

Geheim

“Toch zijn we zo ongeveer het best bewaarde geheim van Helmond en omstreken. Inclusief is ook exclusief. We zijn een à la carte restaurant waar je heerlijk kunt eten. Betaalbaar met een vleugje sjiek. We werken met producten uit de regio. Iedere maand hebben we een ander menu.”

Complimenten

“Wat gasten van ons vinden? Lees de beoordelingen op https://m.iens.nl/nl_NL/restaurant/inclusief/287375/reviews   Dan hoor je het ook van een ander.”

kuppens_fotografie_7918_social.jpg


 ​